"Плутон" презентує нову систему захисту та моніторингу SOTA Детальніше
Україна |ua

На сьогодні Мінський метрополітен являє собою складний технічний комплекс, який до 2020 року складався з двох діючих ліній (Московська та Автозаводська гілки) загальною довжиною 38,3 km з 29 пасажирськими станціями та 2 депо. Пасажиропотік підземки за добу складає близько 970,2 тисячі осіб, а за рік — приблизно 318,5 мільйонів пасажирів.

З 7 листопада 2020 року для пасажирів відкрились перші станції «Ковальська Слобода», «Вокзальна», «Ювілейна площа» та «Площа Франтішека Богушевича» на Зеленолузькій лінії — новій третій гілці Мінського метрополітену, будівництво якої почалося у лютому 2014 року. Ця лінія довжиною майже 4,5 km об'єднує центр Мінська з його південними та північними районами.

Станція «Вокзальна»

Станція «Ковальська Слобода»


Безперервне та надійне електропостачання лінії забезпечується завдяки 4 потужним тяговим підстанціям, які оснащені найсучаснішим обладнанням «Плутон» — розподільчими пристроями постійного струму РУ-825 та випрямлячами В-ТПЕД в комплекті з перетворювальними трансформаторами RESIBLOC®.

З 2018 року Група Компаній «Плутон» починає реалізацію масштабного проєкту — впровадження трьох незалежних автоматизованих систем диспетчерського управління (далі — комплексної системи телемеханіки) в Мінському метрополітені, а саме:

  • систем управління електропостачанням, включаючи системи освітлення для тунелів та перегонів;
  • систем управління електромеханічними пристроями — вентиляційним обладнанням, системами теплопостачання, обігріву, водопостачання та ін.;
  • систем управління 12 ескалаторами та 9 пасажирськими конвейєрами.

Комплексна система телемеханіки виконує наступні функції:

  • централізоване управління системами електропостачання, життєзабезпечення та іншими технологічними процесами з диспетчерського пункту;
  • аналіз стану контрольованих об'єктів керування в реальному режимі часу;
  • зображення поточного стану обладнання та пристроїв, вивід диспетчеру повідомлень про виникнення аварійних ситуацій;
  • вивід діагностичної інформації про роботу обладнання та пристроїв передачі даних;
  • видача диспетчерам оперативної інформації;
  • формування звітної документації.

Для візуалізації, диспетчерського керування, збору та аналізу даних «Плутон» застосував найсучасніше програмне забезпечення на базі відкритої SCADA-системи Zenon виробництва COPA-DATA (Австрія), а мікропроцесорні системи керування у складі обладнання були розроблені на базі ПЛК виробництва компанії B&R.

Все обладнання «Плутон» у складі системи телемеханіки відповідає вимогам міжнародних та європейських стандартів серій IEC 61850 («Communication networks and systems in substations»), IEC 60870 («Пристрої та системи телемеханіки»), IEC 62351 («Керування енергетичними системами та пов'язаний з ним обмін інформацією. Безпека даних та комунікацій») в частині безпеки, надійності та якості.

На сьогодні фахівці «Плутон» продовжують роботи з впровадження комплексної системи телемеханіки в Мінському метрополітені, а введення в експлуатацію заплановане на 2021 рік.