"Плутон" презентує нову систему захисту та моніторингу SOTA Детальніше
Україна |ua

Автор: Сергій Сєчин
(ЗАТ «Плутон», Запоріжжя)

Опубліковано: 
журнал «ММ Деньги и Технологии» – 2004 р. - №8-9. – С. 42-43

Анотація. Розподільчий пристрій РУ-825М став переможцем конкурсу «Інновація-2004», який був проведений журналом «ММ Деньги и технологии» на виставці elcomUkraine 2004.

Електротехніка, енергетика, електроніка — три галузі, які динамічно розвиваються в Україні. Не останню роль в цьому зіграв високий науково-технічний потенціал нашої країни, який залишився ще з часів Радянського Союзу. На сьогодні вітчизняним підприємствам під силу випустити сучасну техніку, яка не поступається кращим світовим розробкам.

Закрите акціонерне товариство «Плутон» було створене у 1996 році як інженерно-виробниче підприємство. Початок діяльності був пов’язаний із розробкою та подальшим виробництвом окремих видів електрообладнання для метрополітену та міського електрифікованого транспорту. При цьому ставка була зроблена на випуск сучасної наукомісткої продукції, яка нічим не поступається закордонним аналогам.

З подальшим розвитком підприємства номенклатура обладнання, яке виробляється, розширялася. На сьогодні ЗАТ «Плутон» виготовляє для потреб метрополітену та наземного міського електротранспорту понад 50 видів електрообладнання. За останні роки ця продукція поставлялася в Україну, експортувалася в Республіку Білорусь, Прибалтику та Узбекистан. Одночасно зі збільшенням номенклатури виробів для метро та електротранспорту розвиваються інші напрямки діяльності підприємства.

На сьогодні підприємство реалізувало ряд проєктів, та виконує конкретні замовлення за наступними напрямками:

  • електропривід змінного струму різного призначення на базі асинхронних двигунів та перетворювачів частоти, у тому числі тяговий електропривід;
  • автоматизований електропривід;
  • АСУ та АСУ ТП різного призначення та застосування;
  • високовольтний (до 7000 V) частотно-регульований електропривід;
  • перетворювачі частоти, які керуються випрямлячами, спеціальні джерела живлення, пускові пристрої;
  • комплектне електрообладнання для різних механізмів;
  • автоматичні системи управління вентиляторами, насосними станціями, транспортними рольгангами та іншими механізмами.

Одна з останніх розробок підприємства — розподільчі пристрої постійного струму для підстанцій метро та міського електротранспорту на 825 V та 600 V (РУ-825 та РУ-600).

Линейка распредустройств серии РУ-825  производства ЗАО

Нещодавно на більшості підстанцій міського електротранспорту використовувалися розподільчі пристрої, розроблені ще у 70-х роках. Зручність їх обслуговування та діагностика, у разі виникнення несправностей, залишала бажати кращого. У той самий час сучасний рівень розвитку електроніки дозволяв реалізувати на її базі цілий ряд функцій, які б полегшували та скорочували час обслуговування та ремонту обладнання, підвищували б надійність системи електропостачання. У нових розробках ЗАТ «Плутон» вдалося втілити у життя багато з вищеперерахованого, в результаті чого нові розподільчі пристрої значною мірою перевершують наявні по всім технічним та експлуатаційним характеристикам.

Сучасні розподільчі пристрої нового покоління РУ-825М (РУ-600М) призначені для роботи на тягових підстанціях в системі енергопостачання тягової мережі міського електротранспорту (метрополітену). Номінальна напруга — до 1000 V. Номінальний струм силового кола — до 4000 А.

Пристрої складаються із набору стандартизованого обладнання, у якому встановлені елементи контролю, захисту та вимірювання. Елементи змонтовані у спеціалізованих відсіках. РУ-825М (РУ-600М) мають 4 основні частини:

  • відсік зі швидкодійним вимикачем;
  • викатний візок зі швидкодійним вимикачем;
  • відсік силових шин та кабелів;
  • відсік автоматики та управління.

Розподільчі пристрої обладнані мікропроцесорною системою управління та захистів. Мікропроцесорна система є одночасно і системою моніторингу підстанції. Система веде протокол подій, які відбуваються на підстанції, запис аварійних процесів, моніторинг навантажень фідерних ліній. Енергонезалежний протокол, який зберігається в пам’яті контролера, необхідний для виявлення помилок персоналу у разі аварійних процесів, для аналізу порядку процесів, що передують аварії. Стан комутаційних апаратів розподільчого пристрою зображається в кожний момент часу на панелі управління розподільчим пристроєм, яка розташована на одній з лінійних комірок. Система моніторингу об’єднується в мережу з іншими підстанціями та з системою верхнього рівня — центральним диспетчерським пультом, створюючи єдину АСУ тягових підстанцій.

У обладнанні використані сучасні технічні рішення із використанням компонентів ведучих європейських електротехнічних фірм. Впровадження в експлуатацію обладнання нового покоління дозволить суттєво знизити габарити будівельної частини та знизити загальні витрати на капітальне будівництво. Застосування сучасних систем автоматизації дозволить повністю відійти від простоїв у результаті помилкових дій персоналу, а також суттєво знижує витрати часу на пошук несправності.

В результаті, підвищуються надійність роботи тягової підстанції, збільшується термін між періодичними оглядами, знижується (а у певних випадках, повністю відсутній) обсяг регламентних робіт з обслуговування та ремонту обладнання, що дозволяє скоротити витрати на обслуговування, втрати через простої обладнання, і, нарешті, дає можливість довести міське електрогосподарство до сучасного рівня.

Диплом с выставки  Elcom Ukraine 2004 г.  за лучшую разработку в области  передачи и распределения  электроэнергии

Опубліковано: 
Журнал «ММ Деньги и Технологии» – 2004 р. - №8-9. – С. 42-43