"Плутон" презентує нову систему захисту та моніторингу SOTA Детальніше
Україна |ua

У 2016 році компанія «Плутон» завершила проєкт з переоснащення тягових підстанцій електропостачання мережі електротранспорту м. Львів (Україна). Фінансування цього проєкту було здійснено за кредитом Європейського банку реконструкції та розвитку.

Електротранспорт м. Львів
Велика частина обладнання, що раніше експлуатувалось на тягових підстанціях м. Львова, мала в своєму складі морально та фізично застарілі компоненти, комутаційні апарати та засоби телемеханіки, які виробили свій ресурс та перестали забезпечувати надійність та безперебійність енергопостачання. Обладнання характеризувалося високим рівнем витрат на ремонт та обслуговування, та високими втратами електроенергії. Таким чином, виникла гостра потреба повної та часткової заміни обладнання підстанцій на більш нове обладнання, що дозволяє реалізувати більш високу енергетичну ефективність та відповідає сучасним вимогам та стандартам.

Технічне переоснащення на тяговій підстанції ТПП-2 міського електричного транспорту м. Львова
Технічне переоснащення на тяговій підстанції ТПП-2 міського електричного транспорту м. Львова 
 
 
Результатом проєкту стало успішне виконання всіх необхідних робіт з постачання, монтажу, вводу в експлуатацію та інших супутніх робіт, необхідних для модернізації 19 тягових підстанцій та Диспетчерського пункту для централізованого електропостачання громадського електротранспорту м. Львова. 
 
Переоснащення охопило: 
  • повну та часткову модернізацію розподільчих пристроїв середньої напруги 6 kV; 
  • повну та часткову модернізацію розподільчих пристроїв постійного струму 600 V;
  • заміну обладнання власних потреб;
  • модернізацію системи телемеханіки підстанцій та диспетчерського пункту (включаючи впровадження системи SCADA);
  • впровадження комплексної системи обліку електроенергії АСКОЕ; 
  • установку системи охоронної та пожежної сигналізації; 
  • виконання необхідних будівельних робіт. 
Слід зазначити, що роботи з переоснащення обладнання на підстанціях проводилися без перерв в роботі тролейбусних та трамвайних систем. Графік проведення робіт був складений таким чином, щоб доставити мінімум незручностей жителям та гостям Львова. Велика частина робіт проводилася поетапно в нічний час доби.
Повна заміна розподільних пристроїв середньої напруги 6 kV на тяговій підстанції ТПП-3
Повна заміна розподільчих пристроїв середньої напруги 6 kV на тяговій підстанції ТПП-3
Часткова модернізація розподільних пристроїв середньої напруги 6 kV на тягових підстанціях ТПП-4, ТПП-5
Часткова модернізація розподільчих пристроїв середньої напруги 6 kV на тягових підстанціях ТПП-4, ТПП-5
 
Повна заміна розподільних пристроїв постійного струму 600 V на тяговій підстанції ТПП-2
Повна заміна розподільчих пристроїв постійного струму 600 V на тяговій підстанції ТПП-2
Часткова модернізація розподільних пристроїв постійного струму 600 V на тяговій підстанції ТПП-7
Часткова модернізація розподільчих пристроїв постійного струму 600 V на тяговій підстанції ТПП-7
Шафа оперативного струму та шафа телемеханіки на тяговій підстанції ТПП-3
Шафа оперативного струму та шафа телемеханіки на тяговій підстанції ТПП-3
 
 
В рамках проєкту з модернізації, тягові підстанції були оснащені сучасними системами телемеханіки, які використовують основний (дротовий) та резервний (GSM) канали зв'язку. В результаті чого значно покращився рівень оперативного реагування, з'явилася можливість безперервного контролю стану ключових показників енергосистеми, а також дистанційного керування схемою електромережі в нормальних та аварійних режимах. 
 
Нове обладнання дозволяє реєструвати аварійні повідомлення, вести архіви подій, виробляти самодіагностику роботи апаратних, програмних засобів та каналів зв'язку. 
 
В результаті виконання комплексу робіт з модернізації системи телемеханіки були поліпшені показники швидкодії, безпеки та надійності в управлінні, забезпечена висока відмовостійкість системи та резервування критичних вузлів, а також значно знижені витрати на обслуговування. 
 
Також, в рамках технічного переоснащення на базі діючого диспетчерського пункту була побудована сучасна система телеуправління, реалізована на базі промислової SCADA-системи, що значно скоротило час реагування на позаштатні ситуації в електропостачанні міського транспорту, а також оптимізував кількість обслуговуючого персоналу.
Візуалізація об'єктів енергопостачання міського електричного транспорту м. Львова на АРМ диспетчера
Візуалізація об'єктів енергопостачання міського електричного транспорту м. Львова на АРМ диспетчера
Оглядова мнемосхема тягової підстанції ТПП-1 на АРМ диспетчера
Оглядова мнемосхема тягової підстанції ТПП-1 на АРМ диспетчера
 
 
Переоснащення застарілих тягових підстанцій міського електричного транспорту сучасним обладнанням виробництва компанії «Плутон» дозволило підвищити надійність енергопостачання рухомого складу, значно продовжити термін експлуатації модернізованого обладнання, зменшити витрати підприємства на обслуговування електрогосподарства, а також зменшити втрати електроенергії. 
 
За попередніми розрахунками ЛКП «Львівелектротранс», модернізація всіх тягових підстанцій дозволить підприємству зменшити свої витрати орієнтовно на 20 %.
Електротранспорт м. Львів