"Плутон" презентує нову систему захисту та моніторингу SOTA Детальніше
Україна |ua

Практика використання компанією «Плутон» інтелектуальних технологій для аналізу стану обладнання підстанції та отримання основних даних в режимі реального часу

Компанія «Плутон» разом із партнером Schneider Electric Romania виконала «проєкт під ключ», який охопив проєктування, розробку, постачання та пусконалагодження двоагрегатної модульної комплектної тягової підстанції на замовлення Муніципальної компанії громадського транспорту м. Орадя «Oradea Transport Local S.A.» (Румунія).

З самого початку робіт перед фахівцями «Плутон» виникла необхідність дотримуватися спеціальних вимог до проєктування. Так, наприклад, потрібно було враховувати той факт, що майбутня модульна підстанція буде розташовуватись в умовах обмеженого простору, у дворі дев'ятиповерхового будинку. Завдяки роботі конструкторського штату нам вдалося дуже компактно розмістити 2 модулі тягової підстанції таким чином, щоб з одного боку не порушити архітектурний ансамбль, а з іншого — залишити зручний доступ до обладнання модулів у разі потреби його огляду та експлуатації. Також, вперше компанія «Плутон» застосувала принцип, коли обладнання середньої напруги та 3 трансформатори (2 тягових та 1 — власних потреб) було винесене в один модуль, а все обладнання постійного струму — в інший.

В межах проєкту підстанція була оснащена надійними та сучасними випрямлячами В-ТПЕД-1,5к-750 виробництва компанії «Плутон», що відповідають європейським та міжнародним стандартам. Вони реалізовані за 12-пульсною схемою випрямлення струму та у викатному виконанні, яке забезпечує легкий доступ до компонентів та однобічне обслуговування випрямляча при вузькому фасаді. Випрямлячі встановлені в один ряд з розподільчими пристроями постійного струму 750 V виробництва «Плутон», що забезпечило зручність обслуговування, а також не менш важливий естетичний вигляд розташованого всередині обладнання.

Завдяки компактним розмірам розподільчих пристроїв та випрямлячів (ширина однієї секції — всього 600 mm), вдалося мінімізувати габаритні розміри модулів підстанції.

До складу обладнання тягової підстанції увійшли комірки середньої напруги SM6 20 kV виробництва Schneider Electric. Активні частини комірки, а саме вимикач навантаження та заземлювач, розміщені у колбі, що заповнена елегазом. Таким чином, дуга, яка виникає при комутації, гаситься у цій камері, що своєю чергою збільшує термін життя вимикача, а також убезпечує персонал від виникнення нештатних ситуацій. Також завдяки застосуванню елегазу досягнуті суттєво зменшені габарити комірок (у порівнянні, комірки з повітряною ізоляцією вимагали б значно більшої площі для їх розміщення у модулях).

Через те, що для розташування тягової підстанції було виділено дуже мало місця, а також через неможливість будівництва наземного фундаментного блоку для встановлення модулю та прокладки кабелів, «Плутон» вперше реалізував рішення з кабельним підвалом, доступ до якого можливий лише зсередини модулю. Підвал був спроєктований таким чином, що він є повністю захищеним від потрапляння вологи та утворення конденсату завдяки застосуванню системи вентиляції підвального простору. Висота підвалу складає 1,5 m, що дає можливість зручного та оперативного обслуговування кабельних ліній в разі потреби.

Відмінною особливістю стало застосування у проєкті програмного забезпечення доповненої реальності від Schneider Electric — EcoStruxure Augmented Operator Advisor, для максимально глибокого та гнучкого контролю стану та відстеження поточних параметрів обладнання на підстанції. Програма дозволяє перевіряти налаштування, аналізувати стан та вивчати документацію на будь-яке обладнання в режимі реального часу та забезпечує миттєвий доступ до потрібної інформації для операторів та технічних фахівців. Достатньо тільки навести камеру планшета або смартфона із встановленим додатком на QR-код обладнання, і EcoStruxure Augmented Operator Advisor надасть необхідні дані про його роботу та поточні параметри на дисплей мобільного пристрою.

Управління, моніторинг та захист обладнання підстанції здійснюється завдяки сучасній шафі телемеханіки (ШТМ), оснащеній резервуючими контролерами, що підтримують протокол передачі даних відповідно до міжнародних стандартів IEC. ШТМ охопила також пристрої введення, перетворення та розподілу живлення, джерел живлення DC 24 V, панельного комп’ютера з сенсорним екраном, мережевого обладнання, органів керування та сигналізації, а також обладнання власних потреб.

Панельний комп’ютер шафи телемеханіки використовується в якості автоматизованого робочого місця чергового по підстанції (АРМ-ДП). Він виконує функції контролю стану силового обладнання підстанції, а також обробки отриманих даних, архівування отриманої та обробленої інформації, візуалізації оперативної інформації на мнемосхемах, генерації звіту подій, у тому числі аварійних. З АРМ-ДП за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення також виконуються функції телекерування основним обладнанням підстанції. Шафа телемеханіки (ШТМ) також включає обладнання для можливості підключення до диспетчерського центру засобами мобільного або оптоволоконного зв’язку.

Завдяки компанії «Плутон» було знайдено розв'язання проблеми перенапруги, яке виникало у тяговій мережі, в OTL S.A. в результаті рекуперації надлишкової енергії рухомим складом. Фахівці «Плутон» розробили та поставили пристрій для гасіння перенапруги, яке забезпечується шляхом розсіювання зайвої енергії рекуперації на навантажувальних резисторах, встановлених на підстанції.

Живлення всіх систем оперативною напругою забезпечується від системи власних потреб. Модульна підстанція оснащена системами освітлення, вентиляції, кондиціонування, обігріву, та оснащена системою пожежної сигналізації.