"Плутон" презентує нову систему захисту та моніторингу SOTA Детальніше
Україна |ua

Компанія «Плутон» виступила із презентацією інноваційного та ефективного рішення для живлення тягових мереж із підвищеною напругою на онлайн-нараді представників метрополітенів та підприємств у складі Міжнародної Асоціації «Метро».

30 березня 2021 року відбулася онлайн-нарада керівників та фахівців Служб електропостачання метрополітенів та підприємств-членів Міжнародної Асоціації «Метро», присвячена сучасним рішенням для забезпечення більш надійного та безперебійного енергопостачання тягових мереж електротранспорту, у якій взяли участь представники метрополітенів країн СНД, компаній-розробників комплексних рішень для метрополітену, а також наукових та проєктних інститутів.

Компанія «Плутон» представила до уваги учасників власний досвід розробки та впровадження у Європі інноваційного та ефективного рішення для модернізації тягових мереж рейкового транспорту — керованого тиристорного випрямляча (VCR, voltage controlled rectifier), виконаного за 12-пульсною схемою випрямлення з паралельним з’єднанням тиристорних мостів та оснащеного мікропроцесорною системою керування.

Під час презентації були розглянуті переваги застосування керованих тиристорних випрямлячів у порівнянні з діодними випрямлячами, та виділені основні специфічні для тяги вимоги до керованих тиристорних випрямлячів.

У порівнянні зі стандартними діодними системами керовані тиристорні випрямлячі VCR мають наступні переваги застосування:

  • стабілізація напруги тягової мережі постійного струму і завдяки цьому — економія енергії у тяговій мережі;
  • економія енергії завдяки можливій рекуперації енергії гальмування від транспортних засобів у мережу живлення змінного струму;
  • реалізація електронного струмового захисту;
  • можливість модернізації існуючих діодних систем електроживлення;
  • значне зменшення кількості підстанцій та скорочення витрат на їх будівництво завдяки застосуванню енергоефективної системи живлення на базі VCR.

На сьогодні, VCR на струм 2133 A та напругу 1500 V вже успішно експлуатується у Швеції (м. Стокгольм) на тяговій підстанції «Arninge», а у майбутньому обладнання «Плутон» у складі з VCR з номінальним струмом 2,3 kA та напругою 1500 V, і вдосконаленими алгоритмами керування буде використане у проєктах тягових підстанцій «Vallentuna» та «Lindholmen», які на даний час знаходяться у процесі реалізації.

Генеральний директор ПрАТ «Плутон» Овсянікер Д.Ю. на презентації керованого тиристорного випрямляча VCR для тягових мереж рейкового транспорту

12-пульсні тиристорні випрямлячі VCR для живлення тягових мереж з підвищеною напругою — сучасна відповідь Компанії «Плутон» проблемам модернізації тягових мереж. Спеціально розроблені для Замовника «Storstockholms Lokaltrafik AB», вони забезпечують можливість стабілізації заданої напруги на виході тягової підстанції незалежно від коливань живлючої змінної напруги та струму навантаження, реалізацію електронного швидкодіючого максимально струмового захисту на рівні випрямляча та ін. Ефективність їх застосування відкриває для Компанії «Плутон» можливість розробки нових гнучких рішень, здатних підлаштовуватися під найрізноманітніші вимоги Замовників.